Televiziunea Română a primit aprobarea CNA pentru a lansa TVR în Republica Moldova

Televiziunea Română a primit aprobarea CNA pentru a lansa TVR în Republica Moldova
Publicat: 14/11/2013, 14:09
Actualizat: 01/04/2019, 10:20

CNA a acordat, joi, Societății Române de Televiziune o licență secundară pentru TVR, care va emite în Republica Moldova de la 1 decembrie și va difuza un mix de programe dintre cele transmise în prezent pe posturile televiziunii publice din România și emisiuni special dedicate publicului moldovean.

Societatea Română de Televiziune (SRTv) a solicitat CNA aprobarea unei grile secundare a TVR Internațional, care să fie special dedicată telespectatorilor din Republica Moldova, unde televiziunea publică din România va relua retransmisia de programe începând de la 1 decembrie, sub denumirea și sub sigla „TVR”.

Prezent la ședința CNA de joi, Claudiu Saftoiu, președintele-director general al SRTv, a declarat că TVR va difuza în Republica Moldova un mix al celor mai bune programe transmise în prezent de canale ale televiziunii publice din România și producții special dedicate telespectatorilor moldoveni.

„La 1 decembrie, suntem pregătiți să reluăm transmisia programelor românești în Republica Moldova. Ieri (miercuri, n.r.), Consiliul de Administrație al TVR a aprobat grila a doua dedicată Republicii Moldova a TVR Internațional”, a spus Claudiu Săftoiu.

Potrivit lui Beatrice Comănescu, director al TVR Internațional, conceptul de grilă a TVR pentru Republica Moldova „este axat pe promovarea culturii și limbii române, informație, divertisment”. „În timp, vor fi și filme subtitrate în românește, pe modelul TV5, așa cum TVR Internațional practică prin grila sa 1. Sunt introduse în grilă producții care provin de la Euronews, magazine care discută probleme de importanță socială, economică, de mediu ș.a.m.d. În timp, vom avea și o producție targetată pentru Republica Moldova, talk show-uri live, interactive, care să suscite interesul telespectatorilor din acest spațiu geografic”, a spus Beatrice Comănescu.

La rândul său, Claudiu Săftoiu a spus că autoritățile moldovene țin foarte mult ca 30% din această grilă a TVR „să fie autohtonă”. „Este practic un schimb de informație culturală, de actualitate culturală, socială, economică și politică pe care îl intenționăm cu acest demers al nostru. Vom avea în vedere o colaborare foarte strânsă cu postul de televiziune publică Moldova 1, acolo am găsit înțelegere să ne instalăm sediul. Vom echipa cele câteva camere care ne vor fi puse la dispoziție cu echipament de televiziune adus din România, vom colabora cu Moldova 1 pentru ca un număr de corespondenți din Republica Moldova să vină la training în România pentru câteva săptămâni, pentru ca, alături de un director editorial trimis de la București la Chișinău, să putem avea o redacție proprie care să realizeze acest 30% de conținut autohton”, a spus Claudiu Săftoiu.

El a precizat, însă, că acestea sunt elemente care țin de anul viitor. „Anul acesta, la 1 decembrie, reluăm practic retransmisia fără a putea decât foarte puțin să oferim producție proprie pe buletinele informative din Republica Moldova. Anul viitor însă nădăjduim într-o finanțare a Guvernului pe grila aceasta a doua a TVR Internațional și lucrurile se vor pune în mișcare (…) Încă din vara acestui an am făcut o solicitare Guvernului pentru ca, odată cu revenirea în Republica Moldova, TVRi (TVR Internațional, n.r.) să beneficieze de o suplimentare de buget de la alocația bugetară pentru transmisii internaționale, în așa fel încât partea aceasta de Republica Moldova, care nouă ni se pare importantă și vitală pentru relația dintre cele două țări, să poate fi finanțată într-o formulă care în mod transparent să ducă la o mai bună așezare în spațiul media a produsului românesc. De altfel, în momentul acesta, noi am și solicitat alocarea unei sume de 270.000 de lei, tocmai pentru ca echiparea studioului de la Chișinău al Televiziunii publice în colaborare cu Moldova 1 să fie una efectivă începând de anul viitor”, a spus Claudiu Săftoiu.

El a mai spus că într-o prima etapă, TVR va fi retransmis în sistemul de cablu din Republica Moldova. „A doua etapă, începând din 2015, este participarea la o licitație potrivit legii audiovizualului din Republica Moldova pentru o frecvență națională în regimul de transmisie digital terestrial”, a spus Săftoiu.

Membrul CNA Narcisa Iorga a spus că nu consideră că este necesară o licență secundară pentru TVR, special pentru Republica Moldova. „Cel puțin în situația în care se află azi TVR, cred că era suficient ca în Republica Moldova să fie retransmis programul TVR 1”, a spus Iorga.

Însă Monica Gubernat, un alt membru al CNA, a spus că grila dedicată a TVR pentru Republica Moldova a fost elaborată în urma unui memorandum încheiat între guvernele României și Republicii Moldova.

Membrul CNA Christian Mititelu a spus că o televiziune dedicată unui anumit public este prioritară unui post generalist internațional. Mititelu a spus că, dacă va acoperi aspecte din Republica Moldova, TVR va reuși să atragă o audiență importantă în rândul telespectatorilor moldoveni.

„Eu cred că este de preferat ca eficiență un post făcut special pentru publicul român din Republica Moldova și, dacă TVR are și capacitatea să-l facă, foarte bine”, a spus și Răsvan Popescu, un alt membru al CNA.

Însă, Narcisa Iorga a spus că în grila prezentată la CNA de TVR pentru emisia în Republica Moldova este prevăzută o singură oră de producție special dedicată telespectatorilor moldoveni. „O oră pe săptămână din 24 de ore din șapte zile”, a spus Iorga.

Ea a fost contrazisă de Monica Gubernat, care a precizat că TVR are „un plan în doi pași” pentru reluarea emisiei în Republica Moldova.

Pe de altă parte, membrul CNA Valentin Jucan a spus că TVR este finanțat de la bugetul de stat și din banii care provin din taxa TV pe care o plătesc românii. Jucan a mai spus că un post secundar al TVR pentru Republica Moldova i se pare „doar un moft al TVR menit să stoarcă mai mulți bani de la bugetul de stat”.

În cele din urmă, membrii CNA au aprobat emisia canalului secundar TVR Internațional, dedicat Republicii Moldova.

Decizia a fost luată de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) cu șapte voturi „pentru” (Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu și Răsvan Popescu) și două „împotrivă” (Narcisa Iorga și Valentin Jucan).

SRTv a anunțat, pe 7 noiembrie, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că TVR va relua transmisia programelor în Republica Moldova pe 1 decembrie. Potrivit TVR, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a transmis Televiziunii Române că a luat act de semnarea Acordului de soluționare amiabilă a Cererii nr. 36398/08, depusă de TVR împotriva Republicii Moldova la CEDO pe 1 august 2008. Ca urmare, litigiul dintre cele două părți a fost stins la Curtea Europeană.

„Curtea a consfințit astfel Acordul de soluționare amiabilă pe care l-am semnat cu Guvernul Republicii Moldova, un document esențial, care a înlăturat cel mai dificil obstacol în calea prezenței programelor TVR în Republica Moldova”, a spus la momentul respectiv Claudiu Săftoiu. „Salutăm decizia CEDO și ne bucură faptul că suntem tot mai aproape de momentul în care telespectatorii din Republica Moldova vor urmări din nou emisiunile TVR”, a continuat președintele-director general al TVR.

Acordul de soluționare amiabilă a cererii depuse de TVR împotriva Republicii Moldova la CEDO a fost semnat pe 12 septembrie, de Claudiu Săftoiu, președinte-director general al TVR, și Lilian Apostol, agent guvernamental la CEDO al Republicii Moldova, după ce autoritățile de la București, prin secretarul de stat Bogdan Aurescu, și cele de la Chișinău au finalizat negocierile privind colaborarea în domeniul retransmisiei serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici.

Potrivit acordului, Guvernul și autoritățile Republicii Moldova vor asigura atribuirea către Televiziunea Română a unui segment din primul multiplexor cu acoperire națională în noul sistem digital, aflat în etapa de introducere.

Potrivit comunicatului remis MEDIAFAX de televiziunea publică, pe 1 octombrie 1990, programele TVR 1 încep să fie retransmise în Republica Moldova, în baza Ordonanței Ministrului Comunicațiilor al RSS Moldovenești. Din 1995, difuzarea programelor TVR 1 în Republica Moldova este plătită din bugetul României.

În 1997, finanțarea serviciilor de retransmisie are la bază Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 941/13.10.1997 și Hotărârea Guvernului României nr. 605/18.09.1998 privind reglementarea soldului nerambursat al creditului tehnic în sumă de 3,42 de milioane de dolari, acordat de Guvernul României Guvernului Republicii Moldova în anii 1991 și 1992 și a contractului cu privire la prestarea serviciilor de televiziune nr. 1-RC/10 iunie 1999 dintre Întreprinderea de Stat Radiocomunicații și Ministerul Finanțelor Republicii Moldova.

În 2002, finanțarea acordată de Guvernul României s-a consumat. Concomitent, Protocolul de colaborare dintre SRTv și Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor din Republica Moldova, semnat pe 8 iunie 2001, și-a pierdut valoarea juridică, fapt care a dus la sistarea difuzării programului TVR 1.

Începând din luna martie a anului 2003, Întreprinderea de Stat Radiocomunicații retransmite programele TVR 1 pe teritoriul Republicii Moldova în baza Protocolului de colaborare dintre SRTv și Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor din Republica Moldova, între anii 2003-2006, semnat la București pe 8 mai 2003.

În 2006 expiră Protocolul de Colaborare între SRTv și Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor din Republica Moldova (2003-2006). TVR finalizează demersurile interne pentru semnarea unui nou document, pentru perioada ianuarie – iunie 2007, acoperită de soldul rămas disponibil din creditul tehnic de 3 milioane de dolari.

TVR colaborează cu Ministerul de Finanțe, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Guvernul României pentru identificarea urgentă a surselor de finanțare necesare retransmisiei programelor TVR 1 pe teritoriul Republicii Moldova, consumate integral pe 14 iunie 2007. Eforturile autorităților române rămân fără răspuns.

MAE anunță găsirea unei soluții de finanțare, dintr-un sold nerambursat de circa 9,4 milioane de dolari din creditul acordat în 1993, iar Ministerul Finanțelor din Republica Moldova primește favorabil propunerea.

În ședința Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) din Republica Moldova din 31 iulie 2007 este anunțată destituirea președintelui CCA, Corneliu Mihalache, și numirea unui nou președinte. În cadrul aceleiași ședințe s-a decis (cu votul a cinci membri din nouă) și scoaterea la concurs a mai multor frecvențe de radio și TV, printre care și rețeaua de stat TV nr. 2 a Întreprinderii de Stat Radiocomunicații, folosită pentru retransmiterea programele TVR 1, la cererea Ministerului Dezvoltării Informaționale. În același an, pe 29 august, SRTv și SC Rețele și Cabluri SRL din Republica Moldova încheie un contract având ca obiect retransmisia prin cablu a TVR Internațional. Pe 19 septembrie, SRTv și Euro TV din Chișinău semnează un contract având ca obiect retransmiterea programelor TVR Internațional, pentru o perioadă de 12 luni.

Pe de altă parte, pe 27 septembrie, frecvența de stat nr. 2 din Republica Moldova, pe care emitea postul TVR 1, a fost acordată de CCA postului de televiziune 2 Plus.

În noiembrie 2007, SRTv atacă în instanță deciziile CCA și solicită abrogarea lor, precum și achitarea unor despăgubiri. Pe 14 februarie 2008, Curtea de Apel Chișinău consideră demersul SRTv ca fiind întemeiat. Ca urmare, admite cererea televiziunii publice de suspendare a executării celor deciziilor CCA – de scoatere la concurs a frecvenței de stat nr. 2 (atribuită anterior SRTv) și acordarea ei către o societate privată, Tele M International SRL – până la adoptarea unei hotărâri în procesul de fond. SRTv avea astfel posibilitatea să retransmită programele TVR 1 pe parcursul judecării procesului.

Potrivit TVR, pe 18 februarie, în mod surprinzător și fără a avea probe noi, Curtea Supremă de Justiție admite recursul lapidar al CCA și casează încheierea Curții de Apel Chișinău. Ulterior, Curtea de Apel Chișinău respinge acțiunea SRTv pe fond, deși, inițial admisese cererea Televiziunii Române ca fiind legală și temeinică.

Pe 10 iulie, Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova respinge recursul SRTv împotriva celor două decizii ale CCA prin care s-a interzis nelegal și abuziv retransmiterea programelor TVR1 pe frecvența de stat nr. 2, pentru care TVR deținea licență valabilă până în 2011.

Pe 1 august 2008, SRTv atacă Guvernul moldovean la CEDO, după ce instanțele de judecată din Republica Moldova au respins cererea societății privind reluarea transmisiunii TVR 1 în Republica Moldova prin frecvența de stat nr. 2.

Pe 6 noiembrie, CEDO comunică faptul că a fost demarată procedura de examinare prealabilă a cererii SRTv, sub aspectul admisibilității, și că a solicitat Guvernului Republicii Moldova să prezinte explicații în scris cu privire la acest caz, până la data de 26 februarie 2009. În același timp, CEDO a transmis Guvernului României o scrisoare, prin care acesta este invitat să sprijine ca parte terță televiziunea publică în acest proces, comunicând Curții și punctul său de vedere în acest sens.

În octombrie 2009, Ministerul Justiției din Republica Moldova anunță că este gata să încheie o tranzacție de împăcare între Guvern și SRTv imediat ce părțile din acest dosar (SRTv, CCA, Ministerul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor) vor identifica o soluție acceptabilă pentru ele.

Între 18 și 21 aprilie 2010, o delegație a TVR merge într-o vizită oficială la Chișinău pentru a discuta despre deblocarea retransmisiei programelor TVR și înființarea unui studio TVR la Chișinău.

Pe 10 noiembrie 2010, emisiunile TVR 1 sunt retransmise din nou în Republica Moldova, după o pauză de trei ani, pe frecvența postului 2 Plus. TLF M International, deținătoarea postului 2 Plus, societatea în favoarea căreia s-a retras frecvența postului românesc, în anul 2007.

Pe 12 septembrie 2013, Claudiu Săftoiu, președinte-director general al SRTv, și Lilian Apostol, agent guvernamental al Republicii Moldova, au semnat Acordul de soluționare amiabilă a Cererii nr. 36398/08, depusă de TVR împotriva Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pe 1 august 2008.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Vremea o ia razna de Crăciun și de Revelion în București. Temperaturi anormale de Sărbători,...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl considerǎ „cam nebun” pe...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Care sunt scenariile pentru turul 2. Oferta Elenei Lasconi: Guvern PSD-PNL-USR-UDMR. Varianta lui Georgescu: Guvern...
Alegeri parlamentare 2024: ce votăm pe 1 decembrie și care este procedura prin care se...
Ce salariu are Călin Georgescu. Unde lucrează și cât câștigă pe lună, de fapt
Românii care vor primi a 13-a pensie în decembrie. Guvernul a anunțat cine primește sprijinul...
Început de decembrie cu ploi, lapoviță și ninsori. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4...
Breaking! Cine era Adelin, puștiul de 14 ani strivit în accidentul de pe DN56
Un iaht plin cu turiști s-a scufundat în Marea Roșie. Sunt 30 de persoane dispărute,...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Nerespectarea distanței între vehicule pe autostradă. Cât e amenda?
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Adevărul despre Călin Georgescu. Radu Banciu a explodat: Un legionar putinist
Bianca Drăgușanu, mesaj cu subînțeles pentru Gabi Bădălau. Ce i-a transmis
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
VIDEO Este Jador copilul preferat al mamei sale? Artistul mai are încă trei frați! "Eu...
Elton John continuă să își piardă vederea. De ce boală suferă artistul?
BANCUL ZILEI. Bulă începe să presteze ca gigolo. Pune preţurile pe uşa locuinţei: - Pe...
Cum depășim singurătatea în era mediului online?